Kontakti
Dir. Leopold Đuričin dipl.ing.šumarstva
098-353-107
099-227-7829

trgovački putnik
(sjeverozapadna Hrvatska)
099-222-5253

trgovački putnik
(Zagreb-Karlovac-Sisak)
098-1844-009

e-mail: zkihr@net.hr

Tel/fax: 031/733-095

Adresa:
ZKI SJEME d.o.o.
M.Tita 100
31308 SUZA
Trifender
O Trifenderu
BIOLOŠKI  PREVENTIVNI  ZAŠTITAR  KORIJENA

 

TRIFENDER, mikrobiološki poboljšivač tla i stimulans rasta i prinosa.

 

Prije jednogodišnje objave prvog članka o Trifenderu u časopisu «Gospodarski list»

(br: 13/14 iz 2008, br:22 iz 2009) želio bih ponoviti glavne značajke preparata te uspjehe proizvođača (povrtlara, ratara, cvjećara) koji su ga upotrijebili u ovoj godini (2009). Primjena se vršila na slijedećim kulturama: celeru, mrkvi, kupusu, lubenici, paprici, rajčici, suncokretu, sjemenskom kukuruzu, krizantemi, salati, luku, krumpiru, šećernoj repi.

 

Osnovni problemi u proizvodnji proizlaze zbog nepoštivanja ili nemogućnosti (plastenici, staklenici) provođenja plodoreda (4-5 godina) iz ekonomskih i drugih razloga a i većina štetnih gljiva parazitira na više domaćina što dodatno otežava proizvodnju. Ta greška u tehnoliogiji proizvodnje dovodi do prenamnoženosti gljivičnih štetnika u tlu od kojih su najčešći iz roda Pythium (proizvodna rasada), Phytophthora, Rhizoctonia (krumir), Verticilium (paprika), Fusarium (paprika,lubenice,dinje,žitarice) te Sclerotinia (salata,suncokret,uljana repica,soja) te do ozbiljnih problema i gubitaka u priozvodnji.

Štete mogu nastati u svim kulturama, povrtlarstvo, ratarstvo, voćarstvo, cvjećarstvo, rasadničarska proizvodnja.

 

Aktivna tvar: spore antagonističke gljive Trichoderma asperellum (sastavni je dio

mikroflore u tlu), min. u koncentraciji 2 x 1 000 000 000 kom/g.

 

Mehanizam djelovanje i svojstva gljivice:

Trichoderma asperellum ima višestruko pozitivno djelovanje u tlu:

 • U svojim sekretima ima antibiotsko djelovanje te djeluje nepovoljno na štetne mikroorganizme.
 • Parazitira te uništava druge štetne gljivice u tlu poput Pythium, Phytophthora, Rhizoctonia, Verticilium, Fusarium te Sclerotinia. Prodire u hife drugih gljiva te apsorbira njihov sadržaj.
 • Kolonizira i zauzima životni prostor od drugih štetnih gljivica.
 • Stvaranje bioloških stimulansa te hormona (auxin, citokinin, giberellin) koji potiču bolji

      rast biljke i veći prinos.

 • Pospješuje razgradnju celuloze u upola kraćem vremenskom periodu, te omogućava uzimanje nekih elemenata (hranjiva) koji su inače nedostupni u izvornom obliku za biljku (Mn4+® Mn2+, Cu2+® Cu1+, Fe3+® Fe2+).
 • U svojim produktima sadržava korisne tvari koje poboljšavaju rast biljaka, te razgrađuje nepovoljne oksidativne (enzime, toksine) materije koje su nastale u izlučevinama mikroba i drugih štetnih organizama.
 • U prosjeku povećava prinos od 10-40% te se preporučava primjeniti i na površinama gdje nema napada od gore spomenutih štetnih gljivica.

 

 

PREDNOSTI UPOTREBE TRIFENDER-A:

 

 • Niži troškovi po jedinici površine u odnosu na kemijska sredstva koja samo djelomično rješavaju problem.
 • U velikoj mjeri eliminira štete uzrokovane utjecajem štetnih gljiva.
 • Djelovanje traje 3 mjeseca (za razliku od kemijskih koji djeluju 4-7 dana).
 • Veća sigurnost proizvodnje.
 • Nakon primjene iziskuje smanjeni broj tretiranja kemijskim preparatima.
 • Veći prinosi.
 • Kvalitetniji plodovi.
 • Zdravi plodovi omogućuju bolje i dugotrajnije skladištenje.
 • Nema karence i nepovoljnih štetnih ostataka.
 • Biološki preparat, može se upotrijebiti u EKO proizvodnji – prijatelj prirode.

 

Način upotrebe:

Preparat se treba unijeti 2-3 tjedna prije sadnje ili sjetve na slijedeći način.

Uzorano tlo treba izfrezati te na njenu površinu prskalicom nanijeti na površinu.

Preporučuje se 1-3% suspenzija (1-3 kg sredstva na 100 litara vode).

Kad je sredstvo pošpricamo na površinu tada odmah moramo ponovno zafrezati kako bi sredstvo dospjelo u dublje slojeve tla, 10-20 cm. Kod ratarskih kultura može se pošpricati po oranju prije fine obrade zemljišta. Vlažnost tla treba biti osrednja.

Sredstvo se može unijeti i navodnjavanjem (zalijevanjem) tako da se pošprica po kulturi te nakon toga izvrši zalijevanje sa 15 litara vode po m?, te se treba ponoviti nakon 2-2,5 mjeseca ako se radi o kulturama dužeg uzgoja (paprika,rajčica,celer itd) i ako je tlo izrazito zaraženo spomenutim gljivicama jer one naviru iz dubljih slojeva tla te nakon 2 mjeseca postoji mogućnost zaraze.

Primjenjivanje sistemom kap po kap treba upotrijebiti u krajnjem slučaju ako za to nema nikakvih drugih mogućnosti, jer zbog slabe cirkulacije u samim cijevima postoji mogućnost eventualnog začepljivanja te ostajanja sredstva u cijevima (treba obratiti veću pozornost). Zbog toga je najmjerodavnije da se biljke pojedinačno zaliju ako za to postoji mogućnost izvedbe.

 

Tretirati se mogu i same biljke jer inducira stvaranje i aktivaciju GST (Glutation S-transferaz enzim) enzima koji povećava otpornost biljke prema stresnim uvjetima koji mogu biti izazvani kemijskim preparatima ili napadom patogenih organizama.

 

Doziranje u ratarskim kulturama:

Za ratarske kulture preporučuje se u količinama 0,5-1,0 kg/ha. Prskanjem nanijeti na površinu prije sjetve te neposredno iza toga ukorporirati u površinski dio tla ili pola doze ukorporirati prije sjetve a drugu polovicu nakon nicanja sa tim da preparat apliciramo neposredno prije oborina kako bi ga upralo u površinske slojeve zemlje.

 

Doziranje u povrtlarskim kulturama:

Za povrtlarske kulture na otvorenom preporučuje se u količinama 3,0-4,0 kg/ha. Prskanjem nanijeti na površinu prije sjetve ili sadnje te neposredno iza toga ukorporirati u površinski dio tla.

Može se koristiti i navodnjavanjem (zalijevanjem) isto u količini 3,0-4,0 kg/ha te se treba ponoviti nakon 2 mjeseca.

U plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji preporučuje se 400-500 g/1000 m?, te ponoviti zaljevanjem nakon 2 mjeseca ako za to ima potrebe.

Također se može primijeniti u hidroponskom uzgoju.

Treba voditi računa da je prskalica čista kako ne bi bilo ostataka fungicida jer će tada ubiti gljivicu.

Kada je sredstvo ufrezano sadnju možemo početi za 2-3 tjedna kada će gljivica početi djelovati i kolonizirati. Ona živi i djeluje 2-3 mjeseca u tlu i u to vrijeme nesmijemo ići sa drugim fungicidima (sredstva koja ubijaju gljivice) u tlo.

Ako se vršila dezinfekcija tla (npr. Basamid) treba pričekati bar 15 dana nakon njegove primjene i tek nakon toga ići sa Trifender-om. Za djelotvorno i ciljano suzbijanje štetnika bolje je umjesto Basamid-a koristiti kombinaciju insekticida i Trifender-a.

 

Proizvodnja rasade:

Preporučuje se koristiti i u supstratu u samom početku kod uzgoja presade (rasadničarska proizvodnja) u količinama 1 kg na 500 m? supstrat ili zalijevanjem u koncentraciji 2-3 grama na 10 litara vode kako bi pospješilo zdrav razvoj korijenovog sistema ili 15-20 grama na 100 m2 rasade.

 

 

PROIZVOĐAČI:

Što se tiče uspjeha vrijedno je napomenuti da su svi vodeći povrtlari bili zadovoljni rezultatima i radili su sa većim ili manjim tretiranim površinama od kojih bi spomenuo nekoliko:

Ilija Vidić (ZG), Dimitrov (ZG), Stoičev Mihael (ZG), Brijačak Igor (Gradina), Dean Vitasović (Pula), Jurković Petar (Pula), Kokor Željko (Rogovac), Fonjak Đuro (Pitomača), Gucek Jadranka (Pitomača), Pinter Siniša, Kosi Neno (Totovec), Soče Tomislav (Opuzen), Mataga Zoran (Opuzen),

Sršen Marko (Opuzen), Popović Luka (Opuzen), PIK Vinkovci, Tomislav Demo (Sv.Filip Jakov),

PZ Obnova (Trogir), Tomas Ante (Trogir), Franck d.d (Hercegovac), Dodlek (Belica), Kanaan d.o.o (D.Miholjac), Uljara Čepin i još mnogi drugi.

 

U sjemenskom kukuruzu izraziti rezultat je postigao gos. Bešlić Josip iz Bokšić Lug-a koji je postigao prinos od 5,6 tona/ha dorađenog sjemena (10 tona/ha u klipu) sa hibridom BC 5982.

(Ostali proizvođači su imali prosjek od 3,6 tona/ha dorađenog sjemena)

 

 

POSEBNA NAPOMENA:
Čuvati u orginalnom pakovnju na suhom i prohladnom mjestu, na temperaturi ne većoj od 15 °C (najbolje u frižideru ili podrumu). Ako se otvori pakiranje treba upotrijebiti cijelu količinu jer ako ostavimo otvoreno i poprimi vlagu iz zraka izgubiti će klijavost za 10 dana. Nakon upotrebe (misli se na vanjsku proizvodnju) ako padne iznadprosječna veća količina oborina ili veći pljusak (80 mm-->) postoji mogućnost ispiranja pa tada treba ponoviti tretiranje.